Egyéb kategória

Elektromos kandalló vagy hagyományos tűzteres kandalló?

Kandallóvásárlás előtt állsz, de nem tudod, hogy melyik típus Számodra az ideális? Bemutatjuk Neked a különböző kandallótípusokat, és rávilágítunk, hogy egyes kandallók milyen előnyökkel és esetleges hátrányokkal rendelkeznek. Így könnyebben ki tudod választani azt a kandallótípust, ami leginkább megfelel az igényeidnek.

Az első kérdés, hogy mire szeretnéd használni a kandallódat, mi lenne az elsődleges funkciója? Fűtésre használnád vagy szeretnéd otthonodat hangulatosabbá varázsolni?

Amennyiben a kandalló elsődleges feladata a fűtés, akkor egy légfűtéses vagy vízteres (hagyományos) kandalló lehet a megoldás. Ha viszont a célod, hogy meghitt hangulattal áraszd el otthonodat, akkor teljesen felesleges beruházni egy „hagyományos” kandallóra. Ilyenkor célszerűbb megoldás lehet egy elektromos kandalló, melynek beszerelése és üzemeltetése is jóval egyszerűbb és kényelmesebb, mint egy hagyományos kandalló esetében.

Hagyományos kandalló

A hagyományos kandallók elsődleges feladata, hogy felfűtse az adott helyiséget, vagy akár az egész lakást. A két legnépszerűbb típus a légfűtéses és vízteres kandallók. Mindkét kandallótípusra igaz, hogy jóval költségesebb és nehezebb a beüzemelése, mint egy elektromos kandallóé, mivel ebben az esetben akár több helyiség egyidejű fűtése a cél. Ezen kívül a hagyományos kandallók működése során füst keletkezik, amit el kell vezetni a kéménybe, azaz kéménybekötés szükséges és a megfelelő engedélyek beszerzése. Az elektromos kandallók nem termelnek füstöt, így kémény sem szükséges a használatukhoz.

A légfűtéses kandallók

A légfűtéses kandallók légcsatornákon keresztül áramoltatják a meleg levegőt a lakás több pontjába. A légfűtéses rendszer kiépítése költséges, de még mindig jóval olcsóbb, mint egy vízteres rendszer telepítése. Az előnye a kevésbé költséges telepítésen kívül, hogy képes rövid idő alatt felfűti a lakást.

A légfűtés kialakítására két megoldás létezik. A gravitációs légcsatorna és a ventillációs légcsatorna.

Mindkét légfűtés típusra igaz, hogy nem csak a meleget továbbítják a légcsatornák, hanem sajnos a szagokat és zajokat is meglepő hatékonysággal adják tovább a különböző helyiségekbe. A zajtovábbítás hatványozottan igaz a ventilációs légcsatornára, ahol a ventilátor alapból kelt némi zajt, ahogy ezt az imént említettük.

Már tudod, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár egy légfűtéses kandalló. Most viszont térjünk át a szintén népszerű vízteres kandallókra, amelyek elsődleges feladata még midig a fűtés.

Vízteres kandallók

Kezdjük rögtön a pozitívumokkal. A vízteres kanlók nem a levegőt, hanem a hőcserélő rendszerben keringő vizet fűtik fel, és a felfűtött vizet továbbítják az otthonodban. Ennek köszönhetően se kellemetlen szagokat, sem pedig hangot nem továbbítanak, így jóval komfortosabb, mint a légcsatornás társaik. Ezen kívül a hőtartásuk is jóval hatékonyabb, ha kialudna a tűz, akkor se hűl le azonnal a lakás, mivel a forró víz tovább kering, és jóval lassabban hűl le, mint a levegő.

A vízteres kandallók tehát jóval hatékonyabbak fűtés szempontjából, viszont nem szabad elmennünk a hátrányok mellett sem, hogy objektíven dönthess.

A víz hő tartása előnyként volt megemlítve, viszont ugyanakkor hátrány is lehet, mivel jóval lassabban fűti fel a lakást, mint például egy légfűtéses kandalló. A beszerelési és telepítési költségek is ennél a kandallótípusnál a legmagasabbak, mivel ki kell alakítani a vízhálózatot, ami ha nem megoldott, akkor rengeteg költséget generálhat. Igaz, hogy a víz tovább megtartja a hőt, mint a levegő, viszont a vízteres kandallók nem tudják 100 százalékban átadni a hőt a víznek, így ezeknél a kandallóknál fontos a „vízoldali teljesítmény” mutató, vegyük figyelembe ilyen típusú kandalló vásárlásakor.

Most már tisztában vagy vele, hogy milyen típusai vannak a hagyományos kandallóknak, és mely típusnak mik az előnyei és hátrányai. Arról viszont még nem esett szó, hogy mivel kell számolnod minden hagyományos kandalló esetében.

Hagyományos kandallókról összefoglalva

Minden hagyományos kandallóra igaz:

• Minden esetben kéménybekötés szükséges, és az ehhez tartozó engedélyek
• Költséges a beszerelésük és üzembe helyezésük
• A használat során rengeteg kosz, hamu keletkezik, így rendszeres tisztítást igényelnek
• A keletkező füstnek magas a káros anyag tartalma, így veszélyes lehet az egészségre
• Nyitott kandallók esetében a kipattanó parázs tűzveszélyes lehet
• A tüzelőanyag költséges, és körülményes a beszerzése

Előnyök:

  • Magas fűtőteljesítmény
  • Több helyiség egyidejű fűtése
  • Valódi lángok
  • Nincs meghibásodási lehetőség

Hátrányok:

  • Magas beépítési költség
  • Kéménybekötés szükséges
  • Engedélyköteles
  • Folyamatos takarítást igényel
  • Tüzelőanyag beszerzése költséges és körülményes

Elektromos kandalló

Az elektromos kandallók a hálózatra csatlakoztatva árammal termelik a hőt és a lángok imitációját. Sajnos az elektromos kandallók esetében le kell mondanunk a valódi lángokról, talán ez a legnagyobb hátránya a hagyományos kandallókkal szemben. Viszont a modern technikának köszönhetően a lánghatás ma már annyira élethű lehet, hogy semmit nem vesz el a “kandalló-élményből”. Rengeteg előnye is van, mint a könnyű beszerelés, hiszen csak be kell dugni a konnektorba, vagy az ebből adódó variációs lehetőségek.

Mivel nincsenek valódi lángok, így füstmentes, és engedély sem kell a használatához. Teljesítménytől függően képes befűteni egy nagyobb helyiséget, viszont a legdrágább fűtési megoldás az áram. Teljesen biztonságos, és rengeteg méretben és kialakításban kapható.

Aki a legkényelmesebb megoldást szeretné választani, és cserébe hajlandó lemondani a valódi lángokról, azoknak kifejezetten jó megoldás egy elektromos kandalló. Valósághű élményt ad, kényelmesen felfűthetünk vele egy nagyobb helyiséget, könnyen áthelyezhető, és komfortos a használata.

Elektromos kandallókról összefoglalva

Előnyök:

  • Könnyen beszerelhető
  • Nincs helyiséghez kötve, mozgatható
  • Teljesen füstmentes
  • Könnyen használható
  • Karbantartást nem igényel
  • Nincs szükség kéményre
  • Nem kell engedélyeztetni
  • Nincs kosz, hamu, nem kell takarítani
  • Használata egyszerű és komfortos

Hátrányok:

  • Az egyetlen kandallótípus, ahol nincs valódi láng, csupán imitáció
  • Mivel elektromos, így nagyobb az esély a meghibásodásra
  • Fűtés funkció mellett magas fogyasztás
  • Áramfüggő, míg a többi kandallótípus önállóan is működik

Összességében először azt kell eldöntened, hogy mire szeretnéd használni a kandallódat. Ha fűtési rendszerként szeretnéd alkalmazni, akkor a leghatékonyabb választás a vízteres kandalló lehet. Amennyiben drágának tartod a kivitelezését, akkor alternatív megoldást nyújthat egy légfűtéses kandalló.

Ha a fűtés megoldott, és a látvány, a varázslatos hangulat, vagy egy egyedi enteriőr kialakítása a célod, akkor az elektromos kandalló az egyértelmű választás. A beépítésük rendkívül egyszerű, a variálási lehetőségük szinte végtelen a rengeteg különböző típusnak és designnak köszönhetően, valamint használatuk is nagyon komfortos, nem keletkezik semmilyen kosz vagy hamu, egy mozdulattal begyújtható és eloltható.

Emellett a beüzemelésük és használatuk is nagyon kényelmes, a használatához szükséges energia beszerzése ennél a kandallónál a legegyszerűbb, mivel csak be kell dugni a konnektorba.

Bízunk benne, hogy sikerült némi támpontot adunk, hogy az igényeidhez mérten melyik kandallótípus a Számodra ideális választás. Amennyiben úgy érzed, hogy az elektromos kandallók állnak a legközelebb az igényeidhez, akkor tekintsd meg kínálatunkat, vagy keress minket bizalommal elérhetőségeinken.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük